Algemene Voorwaarden

Voor mijn algemene voorwaarden ga ik als richtlijn uit van het Fijn Weekend Akkoord. Voor meer informatie over Fijn Weekend kijk op: https://fijnweekend.film/

In goed overleg kan hier soms van worden afgeweken. Neem even contact met mij op via mail@rubenwijnheijmer.nl

 
INHOUDSOPGAVE
  1. De werkdag
  2. Calltijden
  3. Overuren
  4. Nachtwerk
  5. (Broken) Turnarounds
  6. Zon- en feestdagen
  7. Pauzes & catering
  8. Reizen
  9. Het boeken
  10. Materiaal 
  11. Force majeure / overmacht
 

1. De werkdag

Een werkdag is een draaidag of een niet-draaidag. Een werkdag zou omwille van het welzijn en de veiligheid van crew nooit langer mogen duren dan 14 uur.

1.1. Draaidag

Voor TV & commerciële producties geldt: Een draaidag is 10 uur uit en thuis inclusief minimaal 30 min. lunch, gerekend van (pre)call tot ‘bus-dicht’ plus reistijd van en naar huis, standplaats of hotel, min eventueel genoten ontbijt en wrap-hap.

Voor drama/fictie & muziek video producties geldt: Een draaidag is 10 uur inclusief minimaal 30 min. lunch, maar exclusief reistijd, mits binnen 12 uur uit en thuis, gerekend van (pre)call tot  huis, hotel of standplaats, min eventueel genoten ontbijt en wrap-hap. 

1.2. Niet-draaidag

Een niet-draaidag is een werkdag ten bate van de productie buiten de draaidagen om. Voor een niet- draaidag gelden dezelfde voorwaarden als voor een draaidag. Dit geldt bijvoorbeeld voor het ophalen & voorbereiden van gehuurde apparatuur.

Als dit minder dan 5 uur tijd kost wordt hiervoor 100% van het uurtarief gerekend. Voor dagen langer dan 5 uur geldt het volledige dagtarief. 

1.3. 6e en 7e dag

Een 6e en/of 7e werkdag na 5 aaneengesloten werkdagen wordt afgeraden. Een 6e of 7e werkdag kan uitsluitend worden ingepland na instemming vooraf van crewlid.

a. Voor een 6e dag wordt een tarief van 150% van de dagprijs gehanteerd. Voor een 7e dag wordt een tarief van 200% van de dagprijs gehanteerd.
b. Voor een 7e dag wordt een tarief van 200% van de dagprijs gehanteerd.

1.4. Running lunch

Running lunch is een draaidag van 8 uur. De lunch wordt genuttigd uit de hand tijdens het werk. De producent informeert een crewlid tijdig over running lunch draaidagen.

a. zie artikel 3.2 voor overurentoeslagen tijdens Running lunch.

1.5. French hours

French hours is een draaidag van 8 uur. De lunch wordt vooraf genuttigd. De producent informeert een crewlid tijdig over French hours draaidagen.

a. zie artikel 3.2 voor overurentoeslagen tijdens Running lunch.

1.6. Halve dag

Een halve dag is een werkdag van maximaal 6 uur ‘uit en thuis’ (8.2). Voor een halve dag wordt een tarief van 75% van de dagprijs gehanteerd. Wanneer een halve dag langer duurt dan 6 uur ‘uit en thuis’, betreft het een gewone werkdag en wordt 100% van de dagprijs gehanteerd.

2. Calltijden

2.1. Crewcall

De algemene aanvangstijd van het werk op de set.

2.2. Pre-call

Een vroegere aanvangstijd dan de crewcall voor een individueel crewlid of departement.

2.3. Breakfastcall

Ontbijtcall is het tijdstip waarop een, door de producent aangeboden, ontbijt beschikbaar is. Ontbijt vindt plaats in eigen tijd.

3. Overuren

Al het werk dat langer duurt dan gedefinieerd onder werkdag (1), wordt beschouwd als overwerk en belast met een toeslag. Overuren worden per dag berekend en kunnen niet worden gecompenseerd op andere dagen. Overuren worden afgerond op kwartieren en meegenomen op de eerstvolgende factuur.

3.1. Standaard overuren

Overurentoeslagen worden middels onderstaande percentages van het uurtarief berekend:

a. 150% voor het 1e t/m 4e overuur (11e t/m 14e uur)
b. 200% voor het 5e en 6e overuur (15e en 16e uur)
c. 300% voor het 7e overuur (17e uur) en verder

Berekening: (dagprijs x 150% / 10) x aantal overuren

3.2. Overuren Running Lunch & French Hours

Overurentoeslagen worden middels onderstaande percentages van het standaard uurtarief (1/10 deel van de dagprijs) berekend:

a. 150% voor het 1e t/m 4e overuur (9e t/m 12e uur)
b. 200% voor het 5e en 6e overuur (13e en 14e uur)
c. 300% voor het 7e overuur (15e uur) en verder

3.3. Overuren en het nachttarief

Overurentoeslagen worden middels de onder 3.1 en 3.2 genoemde percentages over het nachtuurtarief berekend. Dus over 150% van het standaard uurtarief, met een maximum van 300%.

3.4. Overuren en het zondagtarief

Overurentoeslagen worden middels de onder 3.1 en 3.2 genoemde percentages over het standaard uurtarief berekend.

4. Nachtwerk

4.1. Nachttarief

Reistijd en werktijd tussen 22:00 en 06:00 wordt beschouwd als nachtwerk. Tijdens deze uren geldt het nachttarief. De producent/opdrachtgever dient minimaal 72 uur voor aanvang van de werkdag het nachtwerk aan te kondigen.

a. Het nachttarief bedraagt 150% van het uurtarief voor reis- en werkuren tussen 22:00 en 06:00
b. Zie artikel 3.3. voor overurentoeslagen tijdens nachtwerk.

Indien er sprake is van meerdere aaneengesloten werkdagen met nachtwerk tot na 02:00 dan geldt de uitslaapdagregeling (4.2)

4.2. Uitslaapdag


Een uitslaapdag is de vergoeding voor de dag na meerdere aaneengesloten werkdagen met nachtwerk tot na 02:00, die vanwege het nachtwerk, niet als werkdag kan worden ingevuld.

Wanneer er sprake is van een uitslaapdag vervalt het nachttarief zoals vermeld onder 4.1.

a. De vergoeding voor de uitslaapdag bedraagt 100% van de reguliere dagprijs.


5. (Broken) Turnarounds

5.1. Turnaround

Turnaround is de rusttijd van minimaal 10 uur tussen de aankomst standplaats (zoals benoemd onder 8.1), een facilitair bedrijf of hotel én het vertrek de volgende dag van standplaats, een facilitair bedrijf of hotel voor dezelfde productie.

a. Elk uur minder dan 10 uur rusttijd wordt tegen 150% van de uurprijs in rekening gebracht.
b. Turnaround-toeslaguren staan dus los van de gewerkte uren tijdens de dag ervoor en erna.

5.2. Weekend Turnaround

Weekend Turnaround is de weekendrust van minimaal 58 uur (48 uur + 10 uur turnaround) tussen de aankomst standplaats (zoals benoemd onder 8.1) facilitair bedrijf of hotel na elke 5e werkdag én het vertrek voor de eerstvolgende werkdag voor dezelfde productie. Wanneer 2 vrije dagen worden verdeeld over een week, dan moet elke vrije dag minimaal 34 uur bedragen (24 uur + 10 uur turnaround).

a. Elk uur minder dan 58 uur weekendrust wordt tegen 150% van de uurprijs in rekening gebracht.
b. Weekend Turnaround-toeslaguren staan los van de gewerkte uren tijdens de dag ervoor en erna.
c. Wanneer de Weekend Turnaround minder dan 48 uur blijkt, dan wordt de dag waarop het werk plaatsvindt, een 6e dag of zelfs een 7e dag.

6. Zon- en feestdagen

Op zondag en officiële feestdagen, zoals vermeld op de website van de Rijksoverheid, geldt een toeslag.

a. Op deze dagen wordt het zondagtarief van 150% van de reguliere dagprijs of reisdagenvergoeding (8.3) gehanteerd.
b. Zie artikel 3.4 voor overurentoeslagen op zon- en feestdagen.

7. Pauzes & catering

7.1. Ontbijt

Ontbijtcall is het tijdstip waarop een, door de producent aangeboden, ontbijt beschikbaar is. Ontbijt vindt plaats in eigen tijd.

7.2. Lunch

De lunchbreak duurt minimaal 30 minuten waarin het crewlid zittend kan lunchen. De warme lunch wordt door de producent aangeboden. De lunch start onder normale omstandigheden 5 uur na crewcall. Crew geeft de ruimte om een slate te kunnen afmaken. 

7.3. Second meal

Wanneer een draaidag, gepland of onvoorzien, langer duurt dan 12 uur, dan dient de producent een second meal aan te bieden. Dit is een warme snack die ter hand wordt genomen tijdens het werk. Tussen lunch en second meal zit nooit meer dan 5 uur.

7.4. Wraphap

Wraphap is de door de producent aangeboden kleine versnapering na de wrap. Wraphap vindt plaats in eigen tijd.

8. Reizen

8.1. Standplaats

Producent en crewlid stellen vooraf vast wat de standplaats is voor de productie.

Voor commerciële & videoclip producties geldt: Huis of kantoor van opdrachtnemer is standaard de standplaats. Tenzij expliciet anders overeengekomen. 

Voor drama/fictie & TV producties geldt: Indien de standplaats niet wordt vastgesteld, dan is kantoor van opdrachtgever de standplaats. 

8.2. Uit en thuis

De reis- en werktijd tussen vertrek van- en aankomst bij: standplaats (8.1), facilitair bedrijf of hotel (8.4).

8.3. Reisdag

Een reisdag is een dag waarop een crewlid zich verplaatst; van, naar of tussen hotels (of andere onderkomens) ten behoeve van de productie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen reizen met eigen vervoer, georganiseerd vervoer en reizen met materiaalwagens en/of equipement verantwoordelijkheid.

Reisdagen tot maximaal 5 uur worden als volgt belast:

a. Met eigen of georganiseerd vervoer: 75% van het uurtarief voor elk uur.
b. Met materiaalwagen en/of equipment verantwoordelijkheid: 100% van het uurtarief voor elk uur.

Reisdagen vanaf 5 uur:

a. Met eigen of georganiseerd vervoer: 50% van de dagprijs
b. Met materiaalwagen en/of equipment verantwoordelijkheid: 100% van de dagprijs.

Note: 100% geldt alleen voor de chauffeurs van materiaalwagens, niet voor bijrijders.

8.4. Hotel

Door producent aangeboden overnachtingen in niet-gedeelde kamer in hotel, appartement of ander geschikt onderkomen nabij de draailocatie wanneer de voortgang van de productie daar om vraagt.

8.5. Per diem / sejour

Per diem of sejour is de vergoeding voor het levensonderhoud wanneer crewlid voor de productie dient te overnachten elders dan thuis.

a. Voor werkdagen inclusief lunch bedraagt de vergoeding: € 25,- per dag.
b. Voor reisdagen en vrije dagen bedraagt de vergoeding: € 50,- per dag.
c. De onder a. en b. genoemde vergoedingen komen te vervallen wanneer de producent deze kosten op zich neemt.

8.6. Reiskostenvergoeding

Voor gereden kilometers t.b.v. de productie wordt €0,35 per kilometer in rekening gebracht. Dit geldt voor alle gereden km’s t.b.v. van de productie gerekend vanaf huis, hotel of standplaats.

9. Het boeken

9.1. Optie

De intentie van een opdrachtgever om een crewlid en/of materiaal/equipment te boeken en de intentie van een crewlid om de door de opdrachtgever voorgestelde periode, vrij te houden voor een productie.

a. Beide partijen informeren elkaar ten minste 72 uur van tevoren wanneer de optie wel of niet in een boeking omgezet kan worden.
b. In bijzondere gevallen, denk hierbij bijvoorbeeld aan weersdagen, kan in overleg van de onder a. genoemde termijn worden afgeweken.

9.2. Boeking

De bevestiging dat opdrachtgever gebruik gaat maken van de diensten en/of het materiaal/equipment van crewlid voor een vooraf afgesproken periode. Een boeking is een bindende afspraak en dus nadrukkelijk geen optie.

9.3. Annulering

Een annulering is het afzeggen van een boeking voor aanvang van de werkdag of werkdagen. Afhankelijk van wanneer een annulering plaatsvindt, wordt voor losse werkdagen een percentage van de dagprijs in rekening gebracht:

a. Binnen 72 uur voor aanvang: 25% van de dagprijs.
b. Binnen 48 uur voor aanvang: 50% van de dagprijs.
c. Binnen 24 uur voor aanvang: 100% van de dagprijs.

10. Materiaal

10.1. Verbruik

Op de factuur wordt op basis van nacalculatie redelijkerwijs een geschat bedrag in rekening gebracht van gebruikte materialen zoals tapes, filters, en andere verbruiksmaterialen. 

 
11. Force majeure / overmacht
 
In het geval van overmacht kan, in overleg tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en naar alle redelijkheid en billijkheid, worden afgeweken van het onder 1 tot en met 10 gestelde.